Pyöräily kuntoilumuotona

Säiden lämmetessä moni varmasti pohtii lisäävänsä ulkoilua, ja pyöräily onkin yksi helpoimmista tavoista lisätä hyötyliikuntaa arkeen vaikkapa työ- tai koulumatkojen taittamiseen. Polkupyörä mahdollistaa myös haastavamman kuntoilun, kuten eri kilpapyöräilyn muodot, triathlonin sekä maastopyöräilyn. Polkupyöriä on saatavilla kaikkiin näihin eri tarkoituksiin, joskin hyvällä maastopyörällä pääsee kokeilemaan montaa eri tapaa liikkua pyörän kanssa.Kaikki pyöräily kehittää hapenottokykyä niin peruskunnon kuin intensiivisemmän harjoittelun muodoissa. Runsas pyöräily myös kehittää jalkojen monia lihaksia sekä jonkin verran keskivartaloakin. Pyöräilyä voi harrastaa helposti silloin, kun se sopii omaan aikatauluun – kiireinenkin voi siten löytää ajan tälle harrastukselle. Pyöräilykauden alussa kannattaa tarkastaa polkupyörän renkaat ja tarvittaessa pumpata niihin ilmaa tai vaihtaa ne uusiin.

Mitä tulee huomioida uuden pyörän hankinnassa?

Mikäli pyöräily houkuttaa harrastuksena etkä vielä omista omaa pyörää, kannattaa sellainen hankkia mitä pikimmiten. Uuden pyörän hankinnassa tulee huomioida lähinnä käyttötarkoitus eli se, tullaanko pyörällä kulkemaan lyhyehköjä asiointimatkoja vai onko pyörällä tarkoitus vaikkapa ajaa pitkiä matkoja vaikeakulkuisessa maastossa. Kannattaa myös huomioida se, missä pyörää saa säilytettyä, sillä kallis erikoispyörä voidaan varastaa lukittunakin avoimelta paikalta.Hyötyliikuntaan ja kuntoiluun soveltuvat parhaiten hybridi- ja maastopyörät. Näitä saa ostettua myös käytettynä vaikkapa internetistä tai käytettyjen polkupyörien myymälöistä. Vakavampaan harrastuskäyttöön voi hankkia tiettyyn lajiin sopivan erikoispyörän, kuten fitnesspyörän tai hiilikuiturunkoisen maastopyörän. Erikoispyörien etuna on se, että ne ovat kevyitä ja muotoiltu tiettyyn ajoympäristöön. Eri polkupyöristä saa lisää tietoa verkon lisäksi pyörähuoltoliikkeistä.

Mitä huoltoa ja tarvikkeita pyörä tarvitsee?

Pyörä tarvitsee säännöllistä huoltoa pysyäkseen hyvässä ajokunnossa pitkän aikaa. Pyörää voi huoltaa itse tai huoltoliikkeessä. On suositeltavaa pyyhkiä pölyt ja liat pois pyörän pinnoilta kostealla kankaalla jokaisen ajokerran jälkeen. Tämän lisäksi pyörän kuluvat osat, kuten renkaat, jarrupalat ja ketjut, kannattaa tarkastaa ja huoltaa riittävän säännöllisesti ja aina silloin, kun kokee siihen tarvetta.Nopeimmin pyörästä kuluvat osat ovat renkaat ja aktiivisen pyöräilijän kannattaakin seurata pyörän renkaiden kulumista. Ketjut tarvitsevat puhdistusta ja öljyämistä, ja kuten jarrupalat, ne vaihdetaan uusiin, kun vanhat ovat kuluneet käytössä huonoiksi. Pyörän huoltoa voi helposti opetella itse vaikkapa verkossa. Pyöräilijän kannattaa kuitenkin hyödyntää myös huoltoliikkeiden osaamista, sillä siellä pyörän kunto osataan arvioida parhaiten.